Η Beatrice απαντά σε μία αγγελία εργασίας. Όταν ο υποψήφιος εργοδότης διαπιστώνει πως πρόκειται για μετανάστρια από την Αφρική, τη ρωτάει: «πόσο μαύρη είσαι;». Ο Τζαβάντ, ζει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια και ψάχνει για σπίτι. «Το διαμέρισμα νοικιάζεται μόνο σε Έλληνες», του απαντά ο ιδιοκτήτης μόλις ακούει την ξενική προφορά. «Βρέθηκαν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και αδυνατούσαν να καταλάβουν για ποιον λόγο απορρίπτονται», εξηγεί ο Στάθης Μανδαλάκης, υπεύθυνος περιστατικών στη ΜΚΟ Praksis.
 
Το πρόγραμμα REACT, που χρηματοδοτείται από τα EEA Grants στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» και υλοποιείται από την οργάνωση Praksis σε συνεργασία με τη CIVIS Plus, επιδιώκει την αντιμετώπιση διακρίσεων κάθε είδους:  φυλετικών, εθνικών ή εθνοτικών, θρησκευτικών, διακρίσεων λόγω ηλικίας, φύλου, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας, δίνοντας τη δυνατότητα καταγραφής και ανάδειξης των πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου σε πανελλαδική κλίμακα.
 
«Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν διακρίσεις στην εργασία εις βάρος αιτούντων άσυλο», εξηγεί ο κ. Μανδαλάκης. Ο Kwame, 46 ετών, από την Γκάνα, εργαζόταν σε εστιατόριο στην Κυψέλη όταν ο εργοδότης του σταμάτησε να τον πληρώνει ενώ συνέχιζε να καταβάλλει μισθούς στους έλληνες συναδέλφους του. Ο Kwame απευθύνθηκε στην Praksis και έμαθε για τη δυνατότητα προσφυγής στην Επιθεώρηση Εργασίας ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε ευρύτερα για τα δικαιώματά του ως εργαζόμενος και ως αιτών άσυλο. «Είχαμε μια πολύ ευχάριστη κατάληξη στην περίπτωση του Kwame. H εργοδοσία ήρθε σε συμβιβασμό μέσω της διαδικασίας της Επιθεώρησης Εργασίας και θα του καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Επίσης, βρήκε καινούρια δουλειά και είναι πολύ αισιόδοξος», εξηγεί ο Στάθης Μανδαλάκης.

Δεν απουσιάζουν και πιο ακραίες εκφράσεις φυλετικών διακρίσεων όπως αυτές που εκδηλώνονται με τον εκφοβισμό και την άσκηση σωματικής βίας στον χώρο εργασίας. Ο Saed ηλικίας 40 ετών από το Αφγανιστάν, τα δύο πρώτα χρόνια στην Ελλάδα εργαζόταν ως φύλακας σε γκαράζ. Το αφεντικό του τον ανάγκασε να μένει κλεισμένος σε μια υπόγεια αποθήκη υπό την απειλή ότι θα τον καταδώσει στην αστυνομία. Η αντίδραση του αφεντικού του όταν του ζήτησε να ξεκινήσει τη διαδικασία για τα χαρτιά ήταν να τον ξυλοκοπήσει άγρια και να τον απειλήσει με αποτέλεσμα να μείνει για κάποιες μέρες στο νοσοκομείο. Η υπόθεση του Saed έχει κινηθεί δικαστικά αλλά ο ίδιος επέλεξε να φύγει από την Ελλάδα.
 
Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που προσφεύγουν στο πρόγραμμα REACT για βοήθεια, ζουν ήδη πολλά χρόνια στην Ελλάδα είτε ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είτε ως αιτούντες άσυλο, είτε έχουν άδεια παραμονής. Όπως λέει ο Στάθης Μανδαλάκης, κάποιες ομάδες λόγω του πολιτισμικού τους πλαισίου και άλλων παραγόντων αποδέχονται την κατάστασή τους και θεωρούν ότι είναι φυσικό να υφίστανται διακρίσεις ενώ αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις, το αίσθημα κοινωνικής αδικίας είναι πολύ έντονο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ομαδικής ενημέρωσης σε Αφρικανές μητέρες. "Λείπει η πληροφόρηση. Ενώ ως αιτούσες άσυλο έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, δεν το γνωρίζουν», επισημαίνει ο ίδιος. 

Οι διακρίσεις δεν αγγίζουν μόνο τους αλλοδαπούς. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις απόλυσης ημεδαπών λόγω εγκυμοσύνης και αποκλεισμού από την αγορά εργασίας λόγω ηλικίας.
 
Τα στοιχεία τα οποία θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια του έργου και μέσα από την λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη δημιουργία ενός εργαλείου απευθυνόμενου προς την πολιτεία με σκοπό την υιοθέτηση της κατάλληλης πολιτικής σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων. Επιπλέον μέσω του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα κάποιες από τις περιπτώσεις που έχουν πέσει θύματα διακρίσεων να καταγγελθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το έργο που θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016, έχει αντιμετωπίσει έως σήμερα 300 περιστατικά παραβιάσεων.

Μαρίνα Τομαρά, Τμήμα Επικοινωνίας Ιδρύματος Μποδοσάκη

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Το σχόλιο σας

Συνδεθήκατε ως: Guest

Share This Post