Η Βερόνικα Σαμαρά, υπεύθυνη του έργου «Σύνδεση με Σύνεση» σε συνέχεια της συμμετοχής της σε σεμινάριο στην Ισλανδία γράφει για την πρωτότυπη καμπάνια του τοπικού Ερυθρού Σταυρού με τίτλο "Be Nice", που στόχο της έχει τη διαπαιδαγώγηση των πολιτών κατά των διακρίσεων με βιωματικό τρόπο. Η επίσκεψη της ΜΚΟ Safer Internet Hellas στην Ισλανδία πραγματοποιήθηκε μέσω της πρωτοβουλίας Διμερών Σχέσεων του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ των EEA Grants στην Ελλάδα «Είμαστε όλοι Πολίτες». Το πρόγραμμα Διμερών Σχέσεων ενθαρρύνει την ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Δωρητριών χωρών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και στοχεύει ειδικότερα στη διεύρυνση του βαθμού συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών, στην επίτευξη κοινών αποτελεσμάτων και στη διάδοση της γνώσης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, είχαμε τη μεγάλη ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ισλανδία, στο πλαίσιο 5-ημερου workshop με τον οργανισμό Heimili og skóli (στα ελληνικά «Σπίτι και Σχολείο») που αποτελεί τον Εθνικό Σύνδεσμο Γονέων. Ο οργανισμός είναι ο ισλανδικός συντονιστής της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης "No Hate Speech Movement" (http://www.nohatespeechmovement.org/).Στο πλαίσιο του workshop, επισκεφθήκαμε τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος μας ενημέρωσε για τη νέα του διετή καμπάνια "Be Nice" (http://vertunaes.is). Η καμπάνια έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την κοινωνία ώστε να συμπεριφέρεται προς όλους με σεβασμό, χωρίς διακρίσεις αναφορικά με τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, κ.λπ.

H ανάγκη γι' αυτή την εκστρατεία δημιουργήθηκε από την ραγδαία αύξηση των μεταναστών στην Ισλανδία τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας αυτή τη στιγμή το 10% του πληθυσμού. Αν και η καμπάνια αποτελείται από πολλές δράσεις, μία δραστηριότητα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: ένα "role play" για άτομα ηλικιών 16-40. Το παιχνίδι θα υλοποιηθεί 4 φορές μέσα στη διετία της καμπάνιας, όπου για 24 ώρες όποιος θέλει στην Ισλανδία μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να γίνει 'μετανάστης' που αιτείται άσυλο. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος, θα πάρουν ειδικά 'credits' για τις σχολικές τους επιδόσεις. Σε αυτές τις 24 ώρες, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες μένοντας έξω στο κρύο, περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά για φαγητό με την ελπίδα ότι θα φτάσει για όλους, ή έχοντας ως μόνη 'κλίνη' για το βράδυ το αφιλόξενο έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Όποιος συμμετέχων δεν αντέξει να παραμείνει και τις 24 ώρες, μπορεί οποιαδήποτε ώρα να βγει εκτός παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο, ο Ερυθρός Σταυρός θέλει να επιδείξει τις (συχνά) πολύ δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν άνθρωποι από άλλες χώρες που αναγκάζονται να βρουν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τη δική τους πατρίδα. Στόχος είναι οι Ισλανδοί να αποκτήσουν γνώση, έτσι ώστε να σκέφτονται πριν αναφέρουν αρνητικά σχόλια για τους μετανάστες ή να συμμετέχουν σε δράσεις εκφοβισμού ή παρενόχλησης μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, στον ιστοχώρο της εκστρατείας δημιουργήθηκε ένας παγκόσμιος χάρτης απεικονίζοντας τον αριθμό των αλλοδαπών στην Ισλανδία ανά χώρα. Ένα λαμπρό παράδειγμα, από μια χώρα πραγματικό πρότυπο σε θέματα καταπολέμησης ρητορικής μίσους και cyberbullying σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Το σχόλιο σας

Συνδεθήκατε ως: Guest

Share This Post