Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου, συναντήσαμε τον Ιωάννη Παπαχρόνη, πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης «Η Αγάπη», της πρώτης ΜΚΟ σε προσφορά αίματος στην Ελλάδα, με ιστορία 40 ετών.

«Σε λίγα χρόνια ευελπιστούμε να έχουν αιμοδοτήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους όλοι οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης, που είναι σε θέση να το κάνουν», λέει ο κύριος Παπαχρόνης με δικαιολογημένη αισιοδοξία. Από τη σύσταση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη», το 1975, έως σήμερα, 10.500 άνθρωποι έχουν μυηθεί στην ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας ενώ από το 2003 και έπειτα, ο Σύλλογος συλλέγει πάνω από 6.000 φιάλες αίματος κάθε χρόνο.

Χάρη στην προσφορά των μελών του, που φτάνουν τα 4.000, ο Νομός Ξάνθης έχει εξασφαλίσει αυτάρκεια σε αίμα και μπορεί να «χαρίζει ζωή» και σε άλλες περιοχές. Το ½ της ποσότητας  που συλλέγεται έρχεται στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης γίνεται δωρεά αιμοπεταλίων και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» αιμοπεταλίων και βλαστοκυττάρων. Παράλληλα, τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δωρεάς μυελού των οστών. Η διαδικασία των αιμοληψιών γίνεται σε συνεργασία με  την  Υπηρεσία Αιμοδοσίας Παίδων «Αγία Σοφία» και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Μέσω των EEA Grants (με δωρήτριες χώρες τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) το έργο του Συλλόγου συνεχίζεται και επεκτείνεται, σε δύσκολες εποχές για την αιμοδοσία, με την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού για τις εξορμήσεις αλλά και με τη διοργάνωση δράσεων ενίσχυσης του δικτύου δωρητών αιμοπεταλίων και βλαστοκυττάρων και με παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινοτήτων.

Καταλαβαίνουμε ίσως καλύτερα την ανάγκη να ενθαρρυνθεί η εθελοντική αιμοδοσία, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αποθέματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ετήσιες ανάγκες αίματος της χώρας υπολογίζονται σε 620.000 φιάλες, από τις οποίες οι 30.000 εισάγονται από την Ελβετία με κόστος 4,2 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.

Μια νέα γενιά εθελοντών αιμοδοτών

Επενδύοντας στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ο Σύλλογος έχει καταφέρει να δημιουργήσει υπό την ομπρέλα του ένα ισχυρό δίκτυο εθελοντών αιμοδοτών, που όλο και διευρύνεται.

Το κλειδί βρίσκεται στην προσέγγιση του κόσμου, στην ενημέρωση, στην εμφύσηση της αγάπης για τον συνάνθρωπο, όπως μας αφήνει να καταλάβουμε ο κύριος Παπαχρόνης. «Εδώ και πολλά χρόνια ερχόμαστε σε επαφή με ομάδες πολιτών  ενώ από το 2011 αρχίσαμε να πηγαίνουμε και στα σχολεία, κυρίως σε μαθητές Λυκείου. Μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί όλα τα Λύκεια του Νομού Ξάνθης. Μάλιστα, τα περισσότερα παιδιά που έχουν κλείσει τα 17 έτη μπήκαν στη διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, με τη συγκατάθεση των γονιών τους». Όπως τονίζει, η  θετική ανταπόκριση των νέων οφείλεται στο γεγονός ότι  η αιμοδοσία δεν γίνεται υπό καθεστώς ψυχολογικής πίεσης αλλά οργανωμένα, σε έναν οικείο χώρο, όπως το σχολείο.

Οι περισσότεροι εθελοντές αναπτύσσουν σταθερή σχέση με τον Σύλλογο δίνοντας αίμα δύο φορές τον χρόνο. «Ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε είναι να κάνουμε κοινωνό του έργου μας τη Μουσουλμανική κοινότητα της Ξάνθης, με το 45% των μελών μας να αποτελείται σήμερα από Μουσουλμάνους ενώ το 2007 αντιπροσώπευαν μόλις το 10%», λέει ο κύριος Παπαχρόνης και καταλήγει αστειευόμενος: «Στην Ξάνθη καταφέραμε η αιμοδοσία να είναι και in και must, αυτό πρέπει να γίνει παντού!»
 
 
 
 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Το σχόλιο σας

Συνδεθήκατε ως: Guest

Share This Post