Προσδοκώμενο αποτέλεσμα
Προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Διάρκεια έργου
6 μήνες (6/15-11/15)
Κόστος έργου
37.217,73 €
Τοποθεσία οργανισμού
Άνω Γατζέα Βόλου, Δυτική Μαγνησί
Ποσό επιχορήγησης (ΕΟΧ)
33,495.94 €
Ιστοσελίδα οργανισμού
http://pelionoros.gr/

Όλοι μέσα στην ΠαράγκαΗ ΜΚΟ αφουγκραζόμενη την ανάγκη πρόληψης φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας επέλεξε να συνδράμει στην προαγωγή των δημοκρατικών αξιών με τη χρήση του θεάτρου σκιών. Υπάρχει από παλιά η παραδοχή ότι μέσω της τέχνης μπορείς να μεταβιβάσεις μηνύματα στο κοινό και εκείνη να αποτελέσει ένα όχημα επικοινωνίας ώστε να αγγίξεις πολλούς αποδέκτες με εύκολο και προσβάσιμο τρόπο.

Δημιουργήθηκε μια παράσταση Καραγκιόζη από τον θίασο Θρακικό Θέατρο Σκιών του Καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Βουλτσίδη, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης μετανάστης», όπου, με τον μοναδικό τρόπο του Καραγκιόζη, μεταφέρει και μεταδίδει τρόπους αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δόθηκαν παραστάσεις στην Αττική, τη Θεσσαλία και τη Θράκη. Παράλληλα εκδόθηκε το 16σέλιδο βιβλίο με σχέδια και κείμενο του Νικόλα Δημητριάδη και τίτλο «Η Δημοκρατία στα δύσκολα χρόνια – Οι ελληνικές Κοινότητες στην Τουρκοκρατία», όπου περιγράφονται δοκιμασμένοι τρόποι και μοντέλα της δημοκρατικής διαβίωσης των ελλήνων σε μια μακρά ιστορική περίοδο.

Ένα μεγάλο μέρος του κοινού ήταν οι μαθητές, διότι η ΜΚΟ θεωρεί πως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και οι δημοκρατικές αξίες, καλλιεργούνται από τις μικρές ηλικίες. Έτσι, σε συνεργασία με ΟΤΑ, Συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, έφτασαν τα μηνύματα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δεκτών. Συγκεκριμένα δόθηκαν 20 παραστάσεις στην Αττική, 10 παραστάσεις στη Θεσσαλία και 10 παραστάσεις στη Θράκη και η έκδοση του βιβλίου μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες.

Share This Post