Προσδοκώμενο αποτέλεσμα
Προάσπιση δικαιωμάτων και ενίσχυση του εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ
Διάρκεια έργου
15 μήνες (01/10/2014- 31/12/2015)
Κόστος έργου
65.359 €
Τοποθεσία οργανισμού
Αθήνα, Ελλάδα
Ποσό επιχορήγησης (ΕΟΧ)
51,994 €
Ιστοσελίδα οργανισμού
http://www.hcm.gr/

Έκθεμα στο παιδικό μουσείο: "Κοινωνική & Πολιτισμική διαφορετικότητα"

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) μελέτησε, σχεδίασε και δημιούργησε ένα διαδραστικό έκθεμα με θέμα τη διαφορετικότητα, που ξεκίνησε να λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Παιδικού Μουσείου τον Απρίλιο του 2015. Το έκθεμα απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας και σε ΑμεΑ. Είναι μια συνεισφορά στο θέμα της διαφορετικότητας φυλετικής, κοινωνικής, σωματικής (άτομα με κινητικά προβλήματα) και νοητικής (άτομα με νοητική υστέρηση), προωθεί την αποδοχή του άλλου, αντιμετωπίζει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις και συνεισφέρει στην κοινωνική συνύπαρξη. 

Τα εγκαίνια του εκθέματος πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 23 Μαΐου. Παράλληλα, την ίδια ημέρα και την Κυριακή 24 Μαΐου διοργανώθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Παιδικού Μουσείου «Αφιέρωμα στη διαφορετικότητα» με τίτλο «Διαφέρω, διαφέρεις, παίζουμε;» όπου οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η λειτουργία του εκθέματος υποστηρίχθηκε από ομάδα 26 εθελοντών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Κατά την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2015, το έκθεμα επισκέφθηκαν και αξιοποίησαν 18.017 παιδιά και ενήλικες, ενώ οι παρακάτω φορείς που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαπολιτισμική κατανόηση επισκέφθηκαν και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο έκθεμα: ΕΕΕΕΚ Κωφών – Βαρήκοων Αθήνας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες – Πυξίδα, Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας.Το ΕΠΜ πρότεινε τη δημιουργία αυτού του έργου καθώς αποστολή του είναι να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.  Δημιουργώντας ένα έκθεμα γύρω από το επίκαιρο θέμα της διαφορετικότητας που άπτεται της καθημερινότητας των παιδιών στα σχολεία αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, το ΕΠΜ προσέφερε τη δυνατότητα στα παιδιά από μικρή ηλικία να εκπαιδεύονται σε θέματα που ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την ανάπτυξη του αισθήματος της αλληλεγγύης αλλά και στις οικογένειες και τις ομάδες ενηλίκων να συνυπάρχουν στον χώρο του εκθέματος, να λειτουργούν ομαδικά, να ανταλλάσσουν απόψεις και να προτείνουν λύσεις σε θέματα που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα
 

Share This Post