Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του ΕΟΧ «Είμαστε όλοι Πολίτες», διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Τι είναι το gender mainstreaming για ΜΚΟ και πώς το πετυχαίνω».

Το σεμινάριο, το οποίο αφορά στην ένταξη της διάστασης του φύλου στις δράσεις των ΜΚΟ, απευθύνεται σε στελέχη ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, καθώς και σε μέντορες και άλλους ενδιαφερόμενους, που μέσω της εργασίας τους - εθελοντικής ή μη - παρέχουν ανάλογες υποστηρικτικές υπηρεσίες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το σεμινάριο διοργανώνεται το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 και θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Social Dynamo (Καρνεάδου 25, Αθήνα).

Απαιτείται προεγγραφή για κάθε συμμετοχή.

Τι θα μάθουμε

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και στη βάση του εγχειριδίου «Οδηγός για την Ένταξη της Διάστασης του Φύλου στις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών», οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το εν λόγω εγχειρίδιο, να κατανοήσουν βασικές έννοιες που αφορούν το gender mainstreaming, καθώς και να ανακαλύψουν μεθοδολογίες και εργαλεία ένταξης της οπτικής του φύλου στην λειτουργία της οργάνωσής τους.

Εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου είναι η κα. Φένια Πιστοφίδου, που εργάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Δήμητρα», με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενδυνάμωση των γυναικών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων μη τυπικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης εκπαιδευτών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής New Start – Life coaching and mentoring empowerment for women for a new start (DAPHNE) και FATIMA - Preventing Honour Related Violence by education and dialogue through Immigrant NGOs” (DAPHNE).

Πρόγραμμα σεμιναρίου (ενδεικτικό)

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017
 
9:30-10:00 Προσέλευση - Καφές
10:00-11:30 Συνοπτική παρουσίαση: Οδηγός για την Ένταξη
της Διάστασης του Φύλου στις  
Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών
Γνωριμία με την ομάδα
11:30-11:45 Διάλειμμα - Καφές
11:45-13:15 Πολιτικές για την ισότητα και την ένταξη της διάστασης του φύλου
13:15 – 14:00 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα
14:00 – 15:15 Εννοιολογικές αποσαφηνίσεις και αναγκαιότητα
ένταξης της διάστασης του φύλου
15:15– 15.30 Διάλειμμα – Καφές
15:30-17:30 Μεθοδολογίες για την ένταξη της διάστασης του φύλου,
το gender budgeting και την οργανωσιακή αλλαγή
17:30-18:00 Αξιολόγηση / Συζήτηση – Κλείσιμο


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα. Άρτεμη Παπαθεοδώρου (artemis@bodossaki.gr).

Για να εγγραφείτε, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Ράνια Ελ Αμπάσυ (socialdynamo@bodossaki.gr) έως την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, αναφέροντας το ονοματεπώνυμό σας, την ιδιότητά σας και ποιον φορέα εκπροσωπείτε, και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά τις εγγραφές.

Λίγα λόγια για το εγχειρίδιο «Οδηγός για την Ένταξη της Διάστασης του Φύλου στις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών»:

Το εγχειρίδιο «Οδηγός για την Ένταξη της Διάστασης του Φύλου στις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών» προσφέρει, μέσα από ενημερωτικό υλικό και στοχευμένα εργαλεία, μία απάντηση στο ερώτημα «Τι μπορεί να σημαίνει ένταξη της οπτικής του φύλου (gender mainstreaming) για μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση». Πρόκειται για μια έκδοση, που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ως Διαχειριστή της Επιχορήγησης του Προγράμματος ΜΚΟ του ΕΟΧ «Είμαστε όλοι Πολίτες».

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και εύληπτο εγχειρίδιο αναφοράς και χρήσης, που μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειές των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να εντάξουν τη διάσταση του φύλου στη λειτουργία τους. Ο Οδηγός προσφέρεται για πληροφόρηση, την υποστήριξη δράσεων οργανωσιακής αλλαγής και ανάπτυξης, για τη διενέργεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, καθώς και τον σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων προς τρίτους. Απευθύνεται σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ οργανώσεις, οι οποίες ασχολούνται ειδικότερα με τις ευπαθείς ομάδες των Ρομά, των μεταναστών και προσφύγων, και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με ζητήματα έμφυλης και ρατσιστικής βίας, και με την προστασία του περιβάλλοντος θα βρουν επιπλέον υλικό.

Για τη συγγραφή του Οδηγού συνεργάσθηκαν τρεις ειδικοί στα θέματα της ισότητας των φύλων και του gender mainstreaming, η Βίκυ Γκερμότση, η Ναυσικά Μοσχοβάκου και η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου. 

Για περισσότερες πληροφορίες: https://goo.gl/u5KK6w

Λίγα λόγια για το Social Dynamo:

Το Social Dynamo («Κοινωνικό Δυναμό») είναι ένας χώρος για την ενδυνάμωση οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες την μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη, και τη δικτύωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία ανάμεσα στο Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον Δήμο Αθηναίων, μέσω της ομάδας συνΑθηνά, που εκφράζει το κοινό τους όραμα για μία δυναμική κοινωνία των πολιτών. Το όραμα αυτό βρίσκει τη στέγη του σε έναν δημιουργικό χώρο (φυσικό και διαδικτυακό), ο οποίος αναδεικνύει και αναπτύσσει τις δεξιότητες οργανώσεων και ομάδων. Συγκεκριμένα το Social Dynamo παρέχει δωρεάν ένα εύρος επιμορφωτικών δραστηριοτήτων που άπτονται όλων των πτυχών δραστηριότητας μιας ΜΚΟ καθώς και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης, επαγγελματική υποστήριξη μέσω συμβουλευτικής και mentoring από έμπειρους επαγγελματίες, δικτύωση μέσα από έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και έναν συνεργατικό χώρο φιλοξενίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:  http://www.socialdynamo.gr

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο των Συμπληρωματικών Δράσεων του Προγράμματος ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου «Είμαστε όλοι Πολίτες», του οποίου διαχειριστής είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Share This Post