Έτσι πίστευαν πολλά παιδιά Δημοτικού που παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση "Η Φάρμα του Διαδικτύου" στις 19-22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, στο πλαίσιο του έργου "Σύνδεση με Σύνεση". Το παραπάνω θα έπρεπε να μας προβληματίσει πάρα πολύ στο πλαίσιο της ρητορικής μίσους, αλλά και της (αν) αξιοπιστίας πολλών ιστοχώρων στο Διαδίκτυο που προωθούν μηνύματα κατά της διαφορετικότητας, της ανοχής, της ισότητας. Τουλάχιστον τα 1.380 παιδιά μαθητές της Δ’ τάξης Δημοτικού από 33 σχολεία της Αττικής που παρακολουθήσαν μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους την παιδική θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» μυήθηκαν στην ορθή, ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου καθώς και την ενδυνάμωσή τους στο να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που παραμονεύουν με κριτική σκέψη έχοντας ως σύμμαχό τους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. Και ελπίζουμε αυτή τη γνώση να τη μεταλαμπαδεύσουν σε άλλους συμμαθητές τους, στα αδέλφια τους, στην οικογένειά τους, στους φίλους τους. Λιθαράκι-λιθαράκι θα μπορέσουμε έτσι να καταπολεμήσουμε τη ρητορική μίσους, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και να προάγουμε τις δημοκρατικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά μας στους εικονικούς κόσμους.

Ειδικότερα, μέσα από χαρούμενες και δημιουργικές ιστορίες οι οποίες βασίζονται στη βραβευμένη διδακτική ανθολογία των συγγραφέων Δρ. Βερόνικας Σαμαρά και κου Γεωργίου Κορμά, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του Διαδικτύου και εξοικειώθηκαν με τα εξής πολύ σημαντικά ζητήματα, με στόχο να τα προσέχουν σε κάθε διαδικτυακή τους περιήγηση: α) τα ηλεκτρονικά μηνύματα από αγνώστους και την περιφρούρηση των προσωπικών μας στοιχείων, β) την αποφυγή συναντήσεων με αγνώστους που γνωρίζουμε μόνο μέσα από το Διαδίκτυο, γ) τη δημοσίευση προσωπικών μας φωτογραφιών, δ) την αξιοπιστία της διαδικτυακής πληροφορίας, καθώς και ε) το ρατσισμό στο Διαδίκτυο και τις δημοκρατικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά μας στους εικονικούς κόσμους. Ειδικότερα, με μοχλό τη διασκέδαση και τους πρωτότυπους σκηνικούς κώδικες, οι μαθητές αποκόμισαν πολύ σημαντικά μηνύματα αναφορικά με την ανοχή, την αποδοχή του διαφορετικού και την ισότητα όλων μας στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, μετά από το πέρας της παράστασης τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την κριτική τους σκέψη και την ικανότητά τους να αναγνωρίσουν τα ηθικά διδάγματα του έργου μέσω μια ιδιαιτέρως διαδραστικής συζήτησης με τους ηθοποιούς της παράστασης.

* Η «Φάρμα του Διαδικτύου» έχει τιμηθεί με το βραβείο «Evens Foundation Grant for EU media literacy programs 2014» ως μια από τις 12 βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού αλφαβητισμού στην Ευρώπη (http://www.evensfoundation.be/en/programs/media/ef-grants-eu-media-literacy-programs/2014), ενώ παράλληλα συμπεριλήφθηκε στη έκδοση του Ιδρύματος με τίτλο “Media Literacy in Europe: Inspiring ways to involve parents” (http://www.evensfoundation.be/en/programs/media/publication-media-literacy-europe-how-involve-parents)

Το έργο "Σύνδεση με Σύνεση" χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 
 

Share This Post