«Όχι στο μίσος, ναι στον διάλογο»: Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - Youthnet Hellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone σειρά συζητήσεων με αντικείμενο τη ρητορική του μίσους. 

Το ζήτημα της ρητορικής μίσους έχει τεθεί ελάχιστα σε δημόσια συζήτηση στη χώρα μας, παρότι το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ως ρητορική μίσους, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ορίζεται κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, προτρέπει, προωθεί ή δικαιολογεί το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών. 

Στις μέρες μας, δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τη ρητορική μίσους αγνοώντας την έκφρασή της στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας ‘No Hate Speech Movement’, το 78% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συναντάει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε τακτική βάση. Οι τρεις συχνότερα απαντούμενοι στόχοι της ρητορικής μίσους ήταν: άτομα ΛΟΑΤ (70%), Μουσουλμάνοι (60%) και γυναίκες.

Αυτά τα ζητήματα, μαζί με σειρά άλλων ερωτημάτων όπως: «Πού σταματάει η ελευθερία του λόγου και πού ξεκινάει η ρητορική μίσους», «Χρειαζόμαστε μηχανισμούς ελέγχου ή πρόληψης;» «Πώς  μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο;» «Πώς αντιμετωπίζουμε φαινόμενα όπως η ομοφοβία, η ξενοφοβία, ο σεξισμός, η θρησκευτική μισαλλοδοξία;», θα τεθούν σε μια σειρά πέντε συναντήσεων με τη συμμετοχή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, νομικών, ειδικών επιστημόνων και ενεργών πολιτών.

H πρώτη συζήτηση, με θέμα «Τι είναι η ρητορική μίσους» έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016 στις 6:30 το απόγευμα στο χώρο του ακτιβιστικού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, (Σκουφά 64 και Γριβαίων, Αθήνα). Στη συζήτηση αυτή συμμετέχουν ως ομιλητές οι: 

-    Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου 
-    Στέλλα Ιωάννου, Εκπρόσωπος της Youthnet Hellas, Εταίρος του ΣτΕ και υποστηρικτής της καμπάνιας κατά της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα 
-    Τίνα Σταυρινάκη, Δ.Ν. – Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγόρος
-    Μιχάλης Αφολάνιο, Εκπρόσωπος Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών Αnasa 

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη. 

Χορηγοί επικοινωνίας της δράσης «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους» είναι οι: ελculture.gr και liberal.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ9,84 και η free press εφημερίδα της πόλης Athens Voice. 

Για δηλώσεις συμμετοχής ή εθελοντών μπορείτε να απευθύνεστε στο Free Thinking Zone, Τηλ: 210 36 17 461

Share This Post