Το  Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - Youthnet Hellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνουν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα  «Ρητορική μίσους και Ισλαμοφοβία». Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου, στρέφουμε την προσοχή μας στην αναζωπύρωση της Ισλαμοφοβίας και σε μια από τις κύριες εκφάνσεις της, τη ρητορική μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων. Η συχνά αυθαίρετη σύνδεση μεταξύ του προσφυγικού ζητήματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και το Βέλγιο έχουν επιφέρει αύξηση του ισλαμοφοβικού λόγου στην πολιτική, στα ΜΜΕ και σε άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας σε όλη την Ευρώπη, με πιο πρόσφατη εκδήλωση την απαγόρευση του μπουργκίνι στη Γαλλία. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η Ισλαμοφοβία εμφανίζει ισχυρά ερείσματα στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης[1],τα οποία εξάλλου αποτελούν πρόσφορους χώρους για την διάχυση της ρητορική μίσους, με τη μορφή ρατσιστικών σχολίων και λεκτικών επιθέσεων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, οι Μουσουλμάνοι έχουν το χαμηλότερο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής. Μόλις το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν πλήρως έναν Μουσουλμάνο συνάδελφο στον χώρο εργασίας, και μόνο το 43% ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν τα ενήλικα παιδιά τους είχαν δεσμό με άτομο μουσουλμανικής θρησκείας.[2]

Η συζήτηση της 21ης Σεπτεμβρίου 

Στη ζωντανή συζήτηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone στις 21/9, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της μεταναστευτικής κοινότητας, ειδικών καθώς και του κοινού, θα τεθούν ερωτήματα όπως:
 
  • Πώς αισθανόμαστε όταν βλέπουμε μια γυναίκα να φοράει μαντίλα στον δρόμο;
  • Συμφωνούμε με την ανέγερση ενός επίσημα αναγνωρισμένου τζαμιού στην Αθήνα;
  • Πόσο συχνά γίνονται στόχοι ρητορικής μίσους οι Μουσουλμάνοι εντός και εκτός διαδικτύου λόγω του θρησκεύματός τους;    
  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που τίθενται από την αύξηση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας; 
Στη συζήτηση αυτή συμμετέχουν ως ομιλητές οι:
  • Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Πρ. Υπουργός. Δ/ντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων (Deree College)
  • Yonous Muhammadi, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
  • Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Ερευνητής Παντείου Πανεπιστημίου
  • Άννα Στάμου, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Χορηγοί επικοινωνίας της δράσης «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους» είναι οι: ελculture.gr και liberal.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ9,84 και η free press εφημερίδα της πόλης Athens Voice.
 
Για δηλώσεις συμμετοχής ή εθελοντών:

Free Thinking Zone, Τηλ: 210 36 17 461

[1] http://www.islamophobiaeurope.com/reports/2015/en/EIR_2015.pdf, σελ. 203
[2] http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5739_el.htm
 

Share This Post