Φωτογράφος: Royal Norwegian Embassy in Prague
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των EEA & Norway Grants στις 9.7.2015 με τον τίτλο "Violence on the Agenda". 

Σε συνέχεια της έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) για τη βία κατά των γυναικών, που δημοσιεύτηκε το 2014, διοργανώθηκε στην Πράγα το συνέδριο «Μία Ευρώπη απαλλαγμένη από τη βία με βάση το φύλο: Από τη δέσμευση στην πράξη».

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που απαντάται σε όλο τον κόσμο και η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση. Το 2014, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) πραγματοποίησε μια έρευνα που ονομάζεται «Βία κατά των Γυναικών». Τα αποτελέσματα της για τις γυναίκες στην Ευρώπη προκαλούν θλίψη: μία στις τρεις είναι θύμα της βίας, μία στις δέκα έχει υποστεί κάποιο είδος σεξουαλικής βίας, και μία στις είκοσι είναι θύμα βιασμού. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία ασφάλειας των γυναικών.

Η Σύμβαση για την αλλαγή

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ανέλαβε την πρωτοβουλία της δημιουργίας μιας σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία είναι γνωστή  ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η σύμβαση κατατέθηκε για υπογραφή το 2011, και από τότε υποχρεώνει τις κυβερνήσεις που την έχουν επικυρώσει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων,  από την καταδίωξη και τη σεξουαλική παρενόχληση έως την ενδοοικογενειακή βία, τους αναγκαστικούς γάμους και τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. «Ελπίδα μου είναι ότι όχι μόνο θα βοηθήσει έμπρακτα χιλιάδες γυναίκες να βγουν από την παγίδα της βίας αλλά και ότι θα θέσει πάλι την ισότητα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, Thorbjørn Jagland.

Από τον Ιούλιο του 2015, 37 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενώ δέκα από τις χώρες μέλη δεν την έχουν υπογράψει ακόμα. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, η Αρμενία, η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι, συνεπώς, μία από τις χώρες όπου είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τη βία

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μία από τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τη Νορβηγία μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού της Νορβηγίας για την αντιμετώπιση της βίας στο σπίτι και της βίας βάσει του φύλου. Μέσα από το κύριο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Τσεχία «‘Let’s give wo(men) a chance » 160 ακτιβιστές, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες από 17 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για μια διάσκεψη που στόχο είχε να φέρει τη βία λόγω φύλου στο προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη. Το Συνέδριο «Για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τη βία λόγω φύλου: από τη δέσμευση στη δράση» διοργανώθηκε από τον το Open Society Foundation, διαχειριστή Χρηματοδότησης του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ των Norway Grants στην Τσεχία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Αυτό το συνέδριο μας υπενθυμίζει το μέγεθος της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας. Αλλά είναι επίσης μια απόδειξη για την προθυμία και το ενδιαφέρον να εργαστούμε από κοινού για τη βελτίωση των πρακτικών και των πολιτικών μας», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Κράτους της Νορβηγίας Ingvild Næss Stub, στην έναρξη του συνεδρίου. Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα της ομιλίας της εδώ.

Από τα λόγια στην πράξη;

Ο Υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις  Ίσες Ευκαιρίες και τη Νομοθεσία της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jiri Diensbier, εξέφρασε κάτι που οι ακτιβιστές ήθελαν από καιρό να ακούσουν. «Θέλω η Τσεχική Δημοκρατία να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές δηλώσεις του. Τώρα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να μην ξεχάσουν οι άνθρωποι στην Τσεχική Δημοκρατία αυτά που είπε.

Κάλεσμα σε δράση

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια έκκληση για δράση: Οι 160 συμμετέχοντες παρότρυναν τις ευρωπαϊκές χώρες να υπογράψουν, να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η Νορβηγίδα πρέσβης στην Τσεχική Δημοκρατία, Siri Ellen Sletner, ήταν η τελευταία ομιλήτρια:

«Αυτό το συνέδριο δεν είναι μία εκδήλωση χωρίς συνέχεια. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών και στην λήψη κατάλληλων μέτρων για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο στην Ευρώπη».

Θυμωμένος άνθρωπος

Η Νορβηγία και οι αξίες της ήταν ορατές καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Νορβηγοί εμπειρογνώμονες συμμετείχαν σε σχετικές ομάδες. Ωστόσο, αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή ήταν η σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων "Angry Man". Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού. Βλέπει τον πατέρα του να χτυπά τη μητέρα του και μετά κατηγορεί τον εαυτό του για αυτό. Ακόμα κι αν όλα φαίνονται αδύνατα, η βοήθεια πλησιάζει - από τον βασιλιά της Νορβηγίας! Η οδυνηρή αυτή ιστορία και η όμορφα φτιαγμένη ταινία άφησαν τους συμμετέχοντες σκεπτικούς μέσα στη σιωπή.

Ο Υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις  Ίσες Ευκαιρίες και τη νομοθεσία της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jiri Diensbier, έκανε τέλος μια σημαντική δήλωση. Επιθυμεί η Τσεχική Δημοκρατία να κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα και να υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Οι ακτιβιστές και οι ΜΚΟ που συμμετείχαν και οργάνωσαν το συνέδριο θα θυμούνται τα λόγια του, και θα ζητήσουν αυτά να γίνουν πραγματικότητα: «Μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τη βία λόγω φύλου: Από τη δέσμευση στη δράση».
  
Διαβάστε περισσότερα για τις προσπάθειες των EEA Grants για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο.

 

Share This Post