Το εκπαιδευτικό σεμινάριο σε εθνικό επίπεδο

To Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως διαχειριστής επιχορήγησης του Προγράμματος ΜΚΟ των EEA Grants στην Ελλάδα "Είμαστε όλοι Πολίτες", σε συνεργασία με το Τμήμα Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ''Αντίρροπον'' οργανώνει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σε εθνικό επίπεδο για νέους Ρομά και μη Ρομά, ώστε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές και να οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού.
 
Το 2014, ένα πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα διοργανώθηκε με τη συμμετοχή νέων Ρομά στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας τις βάσεις μιας διαδικασίας κινητοποίησης και ενισχύοντας τις ικανότητες νέων Ρομά.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου Σχέδιο δράσης για τη Νεολαία των Ρομά του Τμήματος Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ειδικότερα στο πλαίσιο του στόχου της ενίσχυσης της συμμετοχής νέων Ρομά στις χώρες και στις κοινότητες, όπου η συμμετοχή τους είναι λιγότερο ορατή.
 
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου 2016, και θα συγκεντρώσει 25 συμμετοχές από την Ελλάδα.
 
Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να αναπτυχθούν οι ικανότητες των συμμετεχόντων όσον αφορά τη χρήση του εγχειριδίου Mirrors (Είδωλα) για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντιτσιγγανισμό και την οργάνωση σχετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με και με αποδέκτες νέους στην Ελλάδα.
 
Οι στόχοι της εκπαίδευσης είναι οι εξής:
 
 • Nα διερευνηθεί η έννοια του αντιτσιγγανισμού και οι επιπτώσεις της στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας και των κοινοτήτων των Ρομά
 • Να συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικής επίγνωσης πάνω σε θέματα ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, προκατάληψης και στερεοτύπων
 • Να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίζουν τέτοιους είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εκπαίδευσης και με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Να αναπτύξει τις δεξιότητες των συμμετεχόντων όσον αφορά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Να διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την επιμέρους κατάσταση των κοινοτήτων Ρομά σε όλη την Ελλάδα και να εντοπιστούν πιθανοί εταίροι και υποστηρικτές στην προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων
 • Να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για μηχανισμούς στήριξης σχετικά με την ανάπτυξη των νέων Ρομά σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (RYAP, ROMED, ​Ίδρυμα Μποδοσάκη, EYF, κ.ά.)
 • Να προωθήσει και να στηρίξει τη διάδοση του εγχειριδίου ''Mirrors''  (Είδωλα)  στην ελληνική γλώσσα. 
 
Προφίλ των συμμετεχόντων

Το εθνικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε Ρομά ενεργούς στην τοπική τους κοινωνία,  σε ακτιβιστές που εργάζονται πάνω σε θέματα που αφορούν τις κοινότητες των Ρομά στην Ελλάδα, καθώς και σε εκπρόσωπους οργανώσεων νεολαίας, ιδρύματα ή άτυπες ομάδες που δραστηριοποιούνται σχετικά με την ενσωμάτωση της κοινότητας των Ρομά.
 
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να:
 
 • Είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας
 • Ενδιαφέρονται να μάθουν και να είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις μετά την ολοκλήρωση αυτής της εκπαίδευσης
 • Υποστηρίζονται ως προς την αίτηση συμμετοχής τους στην εκπαίδευση από φορέα
 • Είναι σε θέση να μεταφέρουν τις νέες γνώσεις που θα αποκτήσουν κατά την εκπαίδευση, π.χ. αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με νέους Ρομά
 • Είναι στενά συνδεδεμένοι με μια κοινότητα Ρομά

Μέλη των Τοπικών Ομάδων Δράσης του Προγράμματος «ROMED» ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση. 

 Τρόπος εγγραφής
 
Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά ως συνημμένο αρχείο στον κ. Denis DURMISH, denis.durmis@coe.int έως τις 27 Οκτωβρίου 2016 στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την αίτηση από τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.weareallcitizens.gr/gallery.html

 Γλώσσα εργασίας

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου η ρομανί γλώσσα θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως γλώσσα εργασίας των ομάδων εργασίας.
 
Τα  έξοδα μετακίνησης εντός Ελλάδας, διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από τους διοργανωτές της εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φτάσουν στον χώρο της εκπαίδευσης στις 15 Νοεμβρίου έως τις 17:00 και να αποχωρήσουν στις 20 Νοεμβρίου το πρωί.

Περιφερειακό εκπαιδευτικό σεμινάριο

Το περιφερειακό εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το εθνικό, από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου 2016 και εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο του έργου Σχέδιο δράσης για τη Νεολαία των Ρομά του Τμήματος Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ειδικότερα στο πλαίσιο του στόχου της ενίσχυσης της συμμετοχής νέων Ρομά στις χώρες και στις κοινότητες, όπου η συμμετοχή τους είναι λιγότερο ορατή.

Το περιφερειακό σεμινάριο απευθύνεται σε νέους, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές για θέματα νεολαίας και επικεφαλής πρωτοβουλιών που εργάζονται με νέους Ρομά από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την 'Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας', τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Ελλάδα και στοχεύει στην εκπαίδευσή τους ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τον αντιτσιγγανισμό μέσω της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Όσοι ενδιαφέρονται για το περιφερειακό σεμινάριο, πρέπει να κάνουν αίτηση  online, συμπληρώνοντας τη φόρμα μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: http://youthapplications.coe.int/Application-forms

Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στα αγγλικά έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 στις 12 τα μεσάνυχτα, ώρα Γαλλίας. 
 


 

Share This Post