Η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής” δημιούργησε το “Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής” και την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.paratiro.gr με σκοπό τη συλλογή στοιχείων από πολίτες και φορείς για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών άγριων ζώων στην ελληνική επικράτεια. 

Το δίκτυο αυτό αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια πανελλήνιας εμβέλειας για την εφαρμογή της “Επιστήμης των Πολιτών” σε θέματα χερσαίας βιοποικιλότητας. 

Η εισαγωγή των στοιχείων γίνεται μέσω του paratiro.gr/forma-peristatikou/. Από τα μέσα Μαρτίου, που μπήκε σε λειτουργία η πλατφόρμα έχουν εισάγει στοιχεία 40 σχεδόν πολίτες, που κατέγραψαν γύρω στα 100 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι καταγραφές εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο σε χάρτη στο paratiro.gr/peristatika/

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας των ζώων στη χώρα μας και θα αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων για τον σχεδιασμό και την προώθηση παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση των περιστατικών θανάτου (π.χ. μονώσεις καλωδίων, αντιμετώπιση έντονων περιστατικών λαθροθηρίας, βελτιωτικές παρεμβάσεις σε αυτοκινητοδρόμους κ.λπ.).

Στην ιστοσελίδα, υπάρχουν επίσης πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη χερσαία πανίδα, την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα, τα κέντρα περίθαλψης, τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών στη φύση κλπ. 

Τέλος, στο facebook λειτουργεί και η σελίδα του Εθνικού Δικτύου Παρατηρητών Άγριας Ζωής, στη διεύθυνση www.facebook.com/paratiro.gr

Share This Post