BlogMarks: διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους 8 - 9 Απριλίου 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας  του Συμβουλίου της Ευρώπης ‘No Hate Speech Movement’, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες», διοργανώνει διήμερο σεμινάριο με τίτλο  ‘BlogΜarks - καταπολεμώντας τη ρητορική μίσους μέσω της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα’. Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, στελέχη κρατικών οργανισμών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε bloggers ή ευρύτερα, σε ανθρώπους που έχουν δημόσια παρουσία στο διαδίκτυο και ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ρητορικής μίσους. Το σεμινάριο διοργανώνεται στις 8 και 9 Απριλίου 2016 και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Microsoft Hellas (Λ. Κηφισίας 221, Μαρούσι). Απαιτείται προεγγραφή για κάθε συμμετοχή.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και στη βάση του εγχειριδίου του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σύνδεσμοι», οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη ρητορική μίσους, να γνωρίσουν το εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι», καθώς και να ανακαλύψουν τρόπους συμμετοχής στην εκστρατεία No Hate Speech Movement. Το σεμινάριο περιλαμβάνει, επίσης, ομιλίες σχετικά με τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο, με τη συμμετοχή ειδικών από τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, κρατικών φορέων και φορέων του ιδιωτικού τομέα.

Εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου είναι η κυρία Ειρήνη Καραμήτσα, που από το 2008 ως σήμερα, εργάζεται στο Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ) ως υπεύθυνη προγραμμάτων και εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων μη τυπικής εκπαίδευσης καθώς επίσης και στο σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο βιωματικό εργαλείο «Περάσματα». Από το 2009 έως σήμερα  συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών εργαλείων και στην υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων, ως εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ΚΕΠΑΔ, σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το 2011 συμμετείχε στο σχεδιασμό και την επιμέλεια εκπαιδευτικού εγχειρίδιου μη τυπικής εκπαίδευσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας με τίτλο «Οδηγός για Δασκάλους» που εκδόθηκε από το ΚΕΠΑΔ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του διήμερου σεμιναρίου είναι το ακόλουθο:

Πρόγραμμα 1ης ημέρας – Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016 
 
09.00 - 09:30 Εγγραφές συμμετεχόντων 
09.30 – 10.00 Καλωσόρισμα
10.00 – 10.30 Παρουσίαση του προγράμματος και εισαγωγή στους «Συνδέσμους»
10.30 – 11.00 Διάλειμμα
11.00 – 11.30 Γνωριζόμαστε καλύτερα
11.30 – 13.00 Εννοιολογική προσέγγιση και κατανόηση του φαινομένου της ρητορικής του μίσους
13.00 – 14.00 Ελαφρύ γεύμα
14.00 – 15.30 Η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο
15.30 – 16.00 Διάλειμμα
16.00 – 18.00 Πάνελ για τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ομιλητές

Βασίλης Παπακώστας - Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Τίτα Καίσαρη – Υπουργείο Παιδείας

Menno Ettema – Συμβούλιο της Ευρώπης (μέσω Skype)

Marton Illes – Εκπρόσωπος Διαχειριστή του Ουγγρικού Προγράμματος ΜΚΟ των EEA Grants

Lars Gudmunson - the European Wergeland Centre (Νορβηγία)

Βερόνικα Σαμαρά - Safer Internet Hellas

Δημήτρης Μακρυστάθης – YouthNet Hellas 

Πρόγραμμα 2ης ημέρας – Σάββατο, 9 Απριλίου 2016 
 
09:00 - 09:30  Προσέλευση - Εγγραφές
09.30 – 11.00 Αναλαμβάνοντας δράση, εξετάζοντας τα δεδομένα
11.00 – 11.30 Διάλειμμα
11.30 – 13.00 Αναλαμβάνοντας δράση, αλλάζοντας το παιχνίδι
13.00 – 14.00 Ελαφρύ γεύμα
14.00 – 15.30 Σχεδιάζοντας μία εκστρατεία για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους
15.30 – 16.00 Αξιολόγηση και κλείσιμο

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην κα. Άρτεμη Παπαθεοδώρου (artemis@bodossaki.gr).

Για να εγγραφείτε, συμπληρώστε και αποστείλετε τη φόρμα στον κ. Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο (a.zafeiropoulos@bodossaki.gr) έως τις 4 Απριλίου 2016.

Κατεβάστε τη φόρμα εγγραφής με την ονομασία "BlogMarks_registration form_GRE" από τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.weareallcitizens.gr/gallery.html

Αν η έδρα του φορέα που εκπροσωπείτε είναι εκτός Αττικής, μπορείτε να επιχορηγηθείτε ως προς τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά τις εγγραφές και για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής.  

Λίγα λόγια για το No Hate Speech Movement:
H εκστρατεία No Hate Speech Movement  του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο έχει σχεδιαστεί με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στο πρόβλημα, την αλλαγή των στάσεων ζωής απέναντι σε αυτό και την κινητοποίηση ώστε να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπισή του. Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου 2013 και θα συνεχιστεί μέχρι το 2017. Εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κυβερνοχώρο.
 
Λίγα λόγια για το εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι»:
Το εγχειρίδιο «Σύνδεσμοι – ένα εγχειρίδιο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο μέσα από την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δρα υποστηρικτικά στο No Hate Speech Movement. Έχει καταρτιστεί με στόχο την ενασχόληση με νέους ηλικίας 13 έως 18 ετών, αλλά οι δραστηριότητές του μπορούν να προσαρμοστούν και σε άλλες ηλικίες και σε άλλα προφίλ εκπαιδευομένων. Η προσέγγιση που χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες βασίζεται στις αρχές και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό καθιστά το εγχειρίδιο χρήσιμο όχι μόνο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους, αλλά και για την κατανόηση των ίδιων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πώς εφαρμόζονται τόσο σε πλαίσιο διαδικτύου (online) όσο και εκτός αυτού (offline).
 


 

Share This Post