Η έκθεση "Εδώ Ρομά, εκεί Ρομά, πού είναι οι Ρομά;" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ λήξης του προγράμματος "Είμαστε όλοι Πολίτες", που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 18 και 19  Νοεμβρίου 2016. Η έκθεση παρουσιάζει τις συνθήκες που συνθέτουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βιώνεται από τους Ρομά, και μας καλεί να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των συνανθρώπων μας στις φωτογραφίες. Τι θα κάναμε αν δεν είχαμε τρεχούμενο νερό στο σπίτι μας; Πού θα μελετούσε το παιδί μας, αν δεν μπορούσαμε να του προσφέρουμε τον κατάλληλο χώρο στο σπίτι; Με πόση υπομονή θα έπρεπε να οπλίσουμε τον εαυτό μας, αν συνεχώς ακούγαμε αρνητικά σχόλια για την καταγωγή μας; Για τους Ρομά, όπως και για κάθε άλλη περιθωριοποιημένη ομάδα, ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι επιλογή αλλά αδιέξοδο. Ας αναλογιστούμε! Είναι αυτό το αδιέξοδο αναπόδραστο; Τι χρειάζεται να κάνουμε για να επέλθει μία ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο; Πάνω απ’ όλα, η έκθεση μας καλεί να αναλογιστούμε πόσο ορατοί είναι τελικά σε εμάς οι Ρομά, πόσα πραγματικά γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για αυτούς και να προσπαθήσουμε εφεξής να τους «βλέπουμε» περισσότερο και καλύτερα. 

Οι Ρομά, ή αλλιώς Τσιγγάνοι, υπολογίζονται σε 200.000 άτομα στην Ελλάδα – με τον ακριβή αριθμό να διαφεύγει των στατιστικών. Βρίσκονται εγκατεστημένοι σε όλη τη χώρα, τόσο σε περιοχές αστικές όσο και αγροτικές, συχνά σε διακριτούς οικισμούς ή τμήματα πόλεων και σε χωριά. Κάποιοι Ρομά μετακινούνται διαρκώς μέσα στο έτος ή εποχιακά για δουλειά. Πρωτοεντοπίζονται στη νότια Βαλκανική κατά τον 14ο-15ο αιώνα.

Πιο πρόσφατα, Τσιγγάνοι μοιράστηκαν με τους άλλους ελληνορθόδοξους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής τη μοίρα του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης στη νέα πατρίδα. Τα τελευταία 25 χρόνια, Ρομά από βαλκανικές χώρες μεταναστεύουν στην Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Πέρα από τη διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο και τρόπο εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, το κοινωνικο-οικονομικό προφίλ των Ρομά διαφοροποιείται εντυπωσιακά ξεκινώντας από την πλήρη ενσωμάτωση και καταλήγοντας στην απόλυτη περιθωριοποίηση.

Η ένταξη ενός μικρού αριθμού Ρομά, όμως, δεν θα πρέπει να μας ξεγελά. Ο κοινωνικός αποκλεισμός κυριαρχεί στους Ρομά σε αποκαρδιωτικό βαθμό. 

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ρομά και δικαίωμα στην υγεία», που υλοποιήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Θετική Φωνή» με επιχορήγηση από το Πρόγραμμα ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ των EEA Grants στην Ελλάδα "Είμαστε όλοι Πολίτες", με την υποστήριξη της ΜΚΟ Θετική Φωνή. 

Σας καλούμε να περιηγηθείτε στην έκθεση μέσα από το ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ

Υπάρχει δυνατότητα επανέκθεσης σε κατάλληλο χώρο κατόπιν συνεννοήσεως (κ. Άρτεμις Παπαθεοδώρου: artemis@bodossaki.gr). 

Share This Post